HELT NATURLIG MJÖLK FRÅN GAMLA SVENSKA RASER TAPPAD PÅ GLASFLASKA 

Att dricka mjölk som kommer direkt från kon är något speciellt. Korna går tillsammans med sina kalvar på stora beten och ger en mycket smakrik mjölk. Vi kallar den därför gräsmjölk eftersom det är så ovanligt att kossor bara äter gräs när de används som mjölkko. En vanlig produktionskossa får stora mängder kraftfoder för att producera maximalt med mjölk,  ca 30-50 liter varje dag.  Så gör inte vi. Vi låter dem producera den mer naturliga mängden, 5-10 liter per dag, som vi dessutom låter kalven få dia direkt från mamma-kossan. 

Från gårdens lilla mejeri hittar du olika sorters gammeldags mjölk, mellanmjölk, smör, grädde,  fil och yoghurt, varsamt mjölkat och småskaligt förädlat.

Kvalitét slår kvantitet   De flesta som prövar att dricka mjölk direkt från kon för första gången har svårt att inte le efter klunken. Kanske är det något djupt inom oss som berörs  när vi känner den naturliga smaken. Våra mjölkkor är speciella.  De får leva ett naturligt liv och beta i hagmark och äta BARA gräs och hö samt att vi låter kalven får vara med sin mamma trots att hon mjölkas. 

På Resta finns mjölkkor av olika raser; Fjällnära, Fjällko, Bohuskulla, Jersey, Holstein och Svensk Rödbrokig Boskap. Vår ambition är att bygga upp en mjölkgård där vi kan visa på skillnader - och likheter - mellan olika raser, bevara gamla hotade koraser och att förädla mjölken i ett eget gårdsmejeri. Idag blandas mjölken från de olika raserna men vi tappar även upp rasspecifik mjölk på beställning. Jerseykornas mjölk är extra fet, medan Fjällkornas mjölk har en annan proteinkvalitet som lämpar sig bra för osttillverkning bl a. 

I MEJERIKYLEN HITTAR DU: 

Ekologisk Gammeldags gräsmjölk 5-6 % fett, även kallad helmjölk, helmjölk med naturlig fetthalt, lätt pastöriserad men inte homogeniserad. 44  kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk Gräsmjölk  1-2 % fett, fettet i komjölk separerar sig naturligt från mjölken och lägger sig efter ett tag som ett lock. När vi skiljer detta gräddlock från mjölken får vi en mjölk med en naturlig fetthalt på ca 1-2 %.  35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk gammaldags filmjölk 5-6 % fett, Filmjölk från helmjölk som vi först pastöriserar  och sedan tillsätter vi filmjölkskultur så att den är fortsatt levande.  Gott är det också att äta! 54 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk delikatessyoghurt av helmjölk 5-6% Yoghurt från helmjölk med naturlig fetthalt  som vi först pastöriserar och sedan tillsätter vi yoghurtkultur.   64 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk fettfri delikatessyoghurt  ca 0,1% fett Yoghurt från skummjölk  som blir kvar när vi skummat av den feta grädden. Den har alla smak och näringsämnen som originalet. Oerhört god och full med protein men inte fett!
Vi har pastöriserat mjölken och sedan tillsätter vi yoghurtkultur  precis som vår andra yoghurt. Gott är det också att äta! 35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Kärnmjölk (Butter Milk) < 0,5 % fetthalt, Kärnmjölk från smörtillverkning. Smakar som drickfil,  god dryck eller bra att baka med.
Helmjölken separeras till grädde som syras med bakteriekultur från fil och sedan kärnas till smör och kärnmjölk. 35 kr/ 0.5 liter

Syrat Smör, hantverksmässigt kärnad smör på finaste gräsmjölk som separeras till grädde och sedan syras och därefter kärnas och förpackas i klassiskt smörpapper. 80kr/ 125 gram

Grädde, grädden separeras från helmjölkenDen har högre fetthalt än industriell grädde men betydligt mer smakrik och  att den ger inte en "fet" hinna i munnen. Känns fräsch på något vis.   50 kr/ 2.5 dl

Syrad grädde, eller mer känd som creme fraiche (vilket är Arlas produktnamn) Det är vår grädde med den högre fethalten som har syrats av samma kultur som används i traditionell fil. Den har  en högre fetthalt än industriell gräddefil/creme fraiche  och  betydligt mer smakrik och dryg. Helt underbar som grund till såser eller till löjrommen  50 kr/ 2.5 dl

Kvarg, färskost och grillost är i experimentfasen och finns i sortimentet då och då. 

Opastöriserad mjölk eller "raw milk" som det heter på engelska. På gården erbjuder vi även opastöriserad helmjölk, som tappas upp direkt från spene via mjölkmaskinen och sen direkt till ditt egna medtagna kärl. En fullständig naturprodukt, med samtliga aromer intakta: en nötig, något gräsigare version av den pastöriserade mjölken (där de flyktigaste aromerna byts ut mot lite rundare och krämigare toner).  Detta beställs dagen innan upphämtning så häller vi upp från dagens mjölk så håller den maximalt 5 dagar. (Läs längst ned på sidan om riskerna med opastöriserad mjölk) 40 kr/ 1 liter

Råmjölk, den första mjölken från däggdjur kallas råmjölk eller kolostrum på medicinspråk. Skall icke blandas ihop med engelskans "raw milk" som betyder opastöriserad mjölk. Se ovan. Den råmjölk vi avser är gul, tjockflytande och mycket näringsrik och kommer från kossan de första dagarna efter kalven fötts.  Vi delar på denna mjölk med kalven om vi anser att den är pigg nog, och fryser in den på en gång i en låda.  En populär rätt gjord på råmjölk från kor är kalvdans då den värmebehandlas i ugn till en pudding. En klassisk efterrätt från förr. Den är mycket näringstät och har en fetthalt på >30%. Råmjölk är inget vi har i vårt ordinarie sortiment utan vi får cirka 2-10 liter per kalvning och därav behöver man komma in med en förfrågan om vi har det just nu. 
66 kr/ 300 ml

PANT OM 10 KR får du tillbaka PÅ 1 LITER SAMT 0.5 LITER FLASKOR, detta förutsatt att flaskan är fri från etiketter och diskat invändigt och utvändigt. Vi kan inte betala ut pengar mot panten utan vi gör avdrag på nytt köp.

Risker med opastöriserad mjölk Gårdens personal följer minutiösa hygienrutiner för att göra allt som går för att minimera den risk som kan finnas med opastöriserad mjölk. Vi är skyldiga att informera om att det finns risker med mjölk som är opastöriserad och det är om mjölken kommer i kontakt med bakterier som kan spridas med kornas avföring om korna har denna smitta. Känner du dig osäker väljer du den pastöriserade mjölken som hettats upp och sedan kylts och då dör de eventuellt farliga bakterierna. Nedanstående information är hämtad från Livsmedelsverkets hemsida och finns i sin helhet för den som vill veta mer på www.slv.se.

”De största hälsofarorna i opastöriserad mjölk är Salmonella vilken är mycket ovanlig i Sverige. Däremot är det vanligare i Sverige med campylobakter och VTEC som finns i kornas avföring och kan vara en fara om mjölkningen sker på ett ohygieniskt sätt. Det är därför viktigt att mjölken inte kommer i kontakt med djurens avföring och att rutiner för hygienen följs. I sydvästra Sverige är bakterien VTEC är vanlig i nötkreatursbesättningar. Utbrott av Salmonella har inte rapporterats sedan 1995 men en kartläggning på Öland 2009 visar att bakterien regionalt kan förekomma i opastöriserad mjölk."

Vill du beställa opastöriserad mjölk så maila till info@restagard.se eller ring/SMS vår försäljningstelefon 076-311 00 17 . Du måste beställa mjölken minst dagen och en EXAKT tid då du kan komma och hämta den. Dels så måste vi reservera det antal liter du önskar (5 liter är minimum) samt att vi måste enligt lag hälla upp den vid försäljningsögonblicket. Efter att vi avtalat en tid så skall du swisha till 1234991105 och skicka en skärmdump till vår försäljningstelefon. Ange om du har egna kärl eller om du vill köpa glasflaskor (1 liter) från oss (10 kr/st)

Resta Gård - gårdsbutiken med café på bondgården.

ALLA fredagar (11-18) och lördagar och söndagar 11-16 utom midsommardagen

Mjölkboden vid stallplanen (stenhuset) med självbetjäning är alltid öppen - finns lite mejeri, kött och korv


Nysätra Resta Gård 13 (gårdsbutiken)
Nysätra Resta gård 10 (mjölkbod, stall och kontor)
749 63 Örsundsbro
076-311 00 17 Försäljningstelefon / gårdsbutiken
073-031 58 09 Djuransvarig Matilda Hammarqvist
072-221 13 01 Ägare Anna Hane 


Skicka e-post till oss info@restagard.se

Skicka fakturor till oss faktura@restagard.se