100% NATURBETESUPPFÖTT LAMM- & FÅRKÖTT - Djurens betande håller vårt landskap öppet, och ger ett välsmakande och mört kött. Visste ni att lamm tar smak av det foder de äter? Vårt lamm- och fårkött smakar naturbete; svenskt sommarängsgräs, säsongens örter och ekolgiskt ensilage. 

Naturligt liv 

På Resta gård lever fåren ett naturligt liv året runt, långt ifrån storskalig konventionell lammproduktion. Vår fårproduktion är helt ekologisk och dessutom KRAV-märkt. Djurens betande håller landskapet öppet och dessutom binder kol till marken och hjälper till att minska växthuseffekten. De är miljövänner helt enkelt. Våra djur har haft det bra under hela sitt liv. De har kunnat vistas ute, ungarna har fått vara med sina mammor och fått riktig mjölk och de har fått fri tillgång till mat som de mår bra av, dvs enbart gräs och hö och inget kraftfoder eller spannmål. Utevistelsen börjar så snart det finns gräs på våra beten och de får gå ute tills det blir snö eller att de själva visar att de hellre vill vara inne. Lammen har naturlig lek även inne där de har möjlighet att hoppa runt och leka med varandra.

Gräs är gott för alla 

Att äta gräs är det bästa för får och lamm. På vintern får de hö, dvs torkat gräs från vår gård som deras magar mår bra av. Vi ger dem inte kraftfoder för att de skall växa så fort som möjligt. Det låter kanske som en självklarhet att de skall äta gräs men i konventionell djurhållning matas djuren oftast rikligt med kraftfoder för att de ska nå slaktvikt så snabbt som möjligt. Så gör inte vi. Vi människor kan inte äta gräs men djur kan göra det och mår också bäst av gräsdiet och de förädlar det till kött och som grädde på moset ger de oss ekologiskt gödsel så att vi kan odla fina ekologiska grönsaker med högt näringsinnehåll. Lammköttet från enbart gräsätare är mer mört, välsmakande och nyttigt.  Lamm som får växa snabbt med hjälp av till exempel sojaproteiner får en hög halt av fettet Omega-6 i köttet, vilket är något som människor skall undvika för att inte få sjukdomar så som hjärtinfarkt, reumatism, allergier, astma och tarmsjukdomar.

Våra lamm har högre halt av det goda fettet, Omega-3, eftersom de får växa långsamt och bara äta gräs. Det är alltså hälsosamt att äta fettet i vårt kött.

Lammupplevelse

Under vissa tider på året, oftast från april och framåt då vi har små lamm, kan vi erbjuda upplevelse-paket där deltagare får vara med och träffa djuren på nära håll, hålla och klappa lammen och möjlighet att mata våra flasklamm med nappflaska. Det brukar vara en oförglömlig stund med många fina bilder.  Boka med oss och läs mer om olika upplevelser och prisuppgifter här

Lammskinn ger värme på vintern och kyla på sommaren

Skinnen finns i olika färger, både tvättbara och de som lämpliga i möbler, i barnvagnar eller som mattskinn. Skinnen kostar från 1200 kr och uppåt 2500 kr/st beroende på storlek, garvning och utseende.

Beställ ett lamm eller ett halvt

Resta standardstyckning, helt ca 13-18 kg, halvt 6-9 kg

 • Nätade stekar utan ben                         ca   2,5-3,0 kg       

 • Racks med skalade ben                                           0,7 kg           

 • Skivade kotletter av sadeln                                  1,5 kg           

 • Benfri entrecôte och rostbiff                                  3 kg           

 • Grytbitar av bogkött (500g/st)                              3 kg 

 • Färs av bringa, hals och nacke (500g/st)     3-4 kg             

 • Lammlägg med ben                                                       1 kg            

 • Benfri lammrostbiff                                                      1 kg                                 

           Alla kiloangivelser på styckdetaljerna är cirka vikter.

Restas påsklåda   (beställning  jan - april)

 • Nätad lammstek utan ben                        1 kg

 • Skivade lammkotletter                          0,7 kg    

 • Fläskkarré/ kotletter                                   1 kg      

 • Färs av lamm                                                     1 kg

 • Handgjorda lammprinskorvar             0,8 kg

Påsklådan innehåller minst 5 kg   och  priset är fördelaktigt på  1450 kr

Beställ en låda med ett helt lamm

Ät kött med gott samvete. Fåren håller våra kulturlandskap fina med sitt betande och det är även bra för din kropp eftersom det är kött med det nyttiga fettet. Djuren har getts det bästa liv som går att skapa. Det är ett ekologiskt och etiskt rätt kött och det känns i varje tugga.

Det finns ett begränsat antal lamm som skall slaktas. Du som kund kan välja mellan ett helt eller halvt lamm. Priset nedan är på vikten på de förpackade köttbitarna. Vissa anger pris på slaktvikten och då är ca halva kilopriset eftersom nästan halva vikten går bort i benen och senor mm.

Ett helt lamm kostar 330 kr/kg (Du kan ange en maxvikt så väljer vi ett lagom stort, halvt lamm kostar 350 kr/kg. Om du vill ha ett helt ostyckat lamm kostar det 220 kr/kg (slaktvikt) och det väger ca 17-25 kg. Om du vill ha en specialstyckning där du helt själv väljer styckning så tillkommer 40 kr/kg (slaktvikt). Alla våra köttdetaljer är vakuumförpackade och märkta med detaljnamn och vikt.

Påsklåda under våren – blandad för rätter till påskbord och vårens grillkvällar.

Påsklådan innehåller minst 5 kg kött av lamm, nöt och gris och våra klassiska prinskorvar som har blivit en självklarhet på högtidsfesterna samt något annat från våra småskaliga mathantverk. Priset på påsklådan är mycket fördelaktigt, 1450 kr/låda. Beställ på mail info@restagard.se eller på telefonnummer (sms-kontakt går bra) 076-311 00 17

Stycka själv? 

Vi kan erbjuda ett helt ostyckade lamm som du kan grilla hel eller stycka själv i lämpliga grilldetaljer. De väger ca 20-25 kg i slaktvikt (utan huvud, inälvor och skinn)  och det blir ca 13-20 kg rent kött.  De kan inte delas av oss utan säljs bara hela. Ett sådant lamm säljs för 190 kr/kg (slaktvikt).

Vill du beställa, skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss

Resta Gård - gårdsbutiken med café på bondgården.

ALLA fredagar (11-18) och lördagar och söndagar 11-16 utom midsommardagen

Mjölkboden vid stallplanen (stenhuset) med självbetjäning är alltid öppen - finns lite mejeri, kött och korv


Nysätra Resta Gård 13 (gårdsbutiken)
Nysätra Resta gård 10 (mjölkbod, stall och kontor)
749 63 Örsundsbro
076-311 00 17 Försäljningstelefon / gårdsbutiken
073-031 58 09 Djuransvarig Matilda Hammarqvist
072-221 13 01 Ägare Anna Hane 


Skicka e-post till oss info@restagard.se

Skicka fakturor till oss faktura@restagard.se