UPPLEVELSER

Vi vill gärna dela med oss av glädjen att vara med våra djur. Det kan vara en kul upplevelse med en vän, hela familjen eller varför inte hela släkten, arbetskollegor eller på en möhippa.

Svårighetsnivå: Inga förkunskaper och är roligt för ung som gammal

Längd: Varje upplevelse med respektive djurslag tar ca 45min-1 timme

Viktigt! Inga besök hos en annan gård med samma kläder som bärs under upplevelsen hos oss och ingen utomlandsvistelse de senaste 48 timmarna pga, smittorisker som kan spridas till djuren. Först möts vi upp på gårdsplanen vid stallet bredvid den stora stenbyggnaden. Det är bra om ni har skor för väderleken. Om det är plusgrader är det väldigt lerigt hos oss. Ha gärna oömma skor eller stövlar som passar även en lerig åker.


PRISLISTA
1200 kr/ per upplevelse för två vuxna (barn tillhörande familjen upp till 18 år ingår gratis)
+100 kr/tillkommande vuxen
andra upplevelsen samma dag 50% rabatt.

Prisexempel:
Är man en familj på två vuxna och två barn och vill träffa kor OCH lamm så blir det 1200 + 600 dvs 1800:-
Och man får vara här i ca två timmar. Ca en timme per djurslag.

Vill du boka?
Skriv e-post till oss info@restagard.se och berätta vilken eller vilka upplevelser ni är intresserade av, hur många ni är och vilken dag och tid ni föredrar. (dagligen 11-16 företrädesvis men vi kan göra undantag)
    


NÄRA GRIS-UPPLEVELSE   Många barn växer upp med skinkmacka och bacon utan att egentligen veta vad det är de äter. De familjer som vill får gärna besöka gården och träffa suggan och kultingarna när de är små.  Om barnen får vara delaktiga blir det naturligt för dem och kanske äter de med mer andakt och respekt för maten. Vid flera tillfällen under året så får vi kultingar. De får gå med sin sugg-mamma tills de är minst tre månader, ibland upp till fem månader. Beroende på ålder kan vi kela med dem. De är lite skrikiga och bits gärna när de är små om  vi håller upp dem men om de får vara kvar på backen och komma fram själv så går det bra. Du får vara med och mata grisar, stora och små, vi berättar hur vi sköter dem och hur deras grisliv ser ut och det unika för just vår gård.

Hur upplevelsen är just nu på gården:
Vi kommer gå runt i olika hägn där grisar av olika storlekar bor och vi berättar utförligt om vår djurhållning, deras ras och våra erfarenheter av att hålla grisar ute året runt. Det kommer finnas möjlighet att klappa och mata dem men vi kommer vara försiktiga  eftersom suggan är väldigt beskyddande av sina små. I det fall vi har grisar som inte bor med sin mamma pga av att de var svaga som små kan vi gå in i till dem. De är lite mer tama och dessa kan man hålla och klappa.
Vi har även våra avelsgaltar som oftast är på humör för att bli kliade både på huvud, kropp och mage.

Sen öppnar vi självklart upp gårdsbutiken för de som är intresserade av vårt kött, ägg och mejeri utbud.

Vill du boka?
Skriv e-post till oss info@restagard.se och berätta vilken eller vilka upplevelser ni är intresserade av, hur många ni är och vilken dag och tid ni föredrar. (dagligen 11-16 företrädesvis men vi kan göra undantag)



NÄRA KO-UPPLEVELSE 

Att mjölka och gosa med en ko har pigor gjort sedan urminnes tider men när gjorde du det senast? Vu har mest gamla mjölkkoraser så som fjällnärako, fjällko och jersey men även några enstaka vanliga koraser svensk rödbrokig boskap (SRB) och holstein (bregottkossan) Hos oss kan du få prova att mjölka en ko och förstå ursprunget till så mycket livsmedel som kommer från denna ädla råvara som komjölken. Yoghurt, fil, glass, keso, torrmjölk för att nämna några. Vi tar till vara på all mjölk själva och förädlar den i vårt gårdsmejeri.

 Hur upplevelsen är just nu på gården:

Vi startar upplevelsen hos oss genom att gå ut till mjölkkorna som går ute oavsett väderlek och fångar en av de mjölkande kossorna. Det är härligt att gå bland alla mjölkkor och en och annan kalv som fortfarande är med sin mamma. Vi berättar om hur vi sköter våra djur och skillnad på de olika raserna som vi har och vad som är skillnad på våran djurhållning och i ett "vanligt" mjölkstall. Vi berättar om vad som är viktigt vid mjölkning, om hygien och annat att tänka på och därefter så handmjölkar vi en kossa. Det finns möjlighet att smaka den spenvarma mjölken och är ni duktiga så kanske det räcker till kaffet i alla fall.

Därefter går vi till våra avvanda kalvar och hälsar på dem där vi också träffar "mormor" och kändis-kossan Demona.

Vi går ut till mjölkkorna som går ute oavsett väderlek och fångar en av de mjölkande kossorna. Det är härligt att gå bland alla mjölkkor och en och annan kalv som fortfarande är med sin mamma. Vi berättar om hur vi sköter våra djur och skillnad på de olika raserna som vi har och vad som är skillnad på våran djurhållning och i ett "vanligt" mjölkstall. Vi berättar om vad som är viktigt vid mjölkning, om hygien och annat att tänka på och därefter så handmjölkar vi en kossa. Det finns möjlighet att smaka den spenvarma mjölken och är ni duktiga så kanske det räcker till kaffet i alla fall.

Räcker tiden till går vi till våra avvanda kalvar och hälsar på dem.


Sen öppnar vi självklart upp gårdsbutiken för de som är intresserade av vårt kött, ägg och mejeri utbud.

Vill du boka?
Skriv e-post till oss info@restagard.se och berätta vilken eller vilka upplevelser ni är intresserade av, hur många ni är och vilken dag och tid ni föredrar. (dagligen 11-16 företrädesvis men vi kan göra undantag)



NÄRA FÅR OCH LAMM-UPPLEVELSE

Fridfullare än att titta på en tacka som idisslar i solen bredvid sina lamm finns inte. Att se lammen leka 'inte nudda mark' genom att hoppa på tacka till tacka, jagandes runt, runt är inget annat än en livsupplevelse som etsar sig fast. På vilket humör våra djur är på när just du besöker oss vet vi inte men att du kommer gå härifrån med ett leende på läpparna kan vi garantera.

Under vissa tider på året, oftast under andra  kvartalet på året då vi har små lamm, kan vi erbjuda upplevelse- paket där deltagare får vara med och träffa fåren och lammen på nära håll. Det brukar vara en oförglömlig stund med många fina bilder. Denna upplevelse passar även riktigt små barn.

Hur upplevelsen är just nu på gården:
De flesta av våra får går ute året runt och vi startar upplevelsen i den hage där de äldsta befinner sig. De är många av våra tackor som är tama och de är särskilt nyfikna på nya besökare. De älskar att bli klappade på deras huvuden och du kan lurva in dina händer i deras tjocka päls. Vi berättar om de två olika raserna vi har samt berättar om hur de lever sitt liv här på gården. Vi kommer även att besöka hägn där våra lamm går och där får man gosa hur mycket man vill tills upplevelsen är slut. Är det efter påsk så finns det oftast så kallade flask-lamm som är extra tama och har du tur kan du få flaskmata någon. Är det sommar så har de blivit så stora att de inte dricker mjölk längre utan äter bara färskt, grönt gräs. Om vallhunden Leo är hemma så kan vi visa hur vi arbetar med honom för att sköta våra får och lamm så att de kan fångas in och exempelvis byta hage. Leo har även en "lillebror" som heter Pop som är ca 2 år och är under utbildning. Hundarna är mycket snälla och även de kan man gosa med.  Sen öppnar vi självklart upp gårdsbutiken för de som är intresserade av vårt kött, ägg och mejeri utbud.

Vill du boka?
Skriv e-post till oss info@restagard.se och berätta vilken eller vilka upplevelser ni är intresserade av, hur många ni är och vilken dag och tid ni föredrar. (dagligen 11-16 företrädesvis men vi kan göra undantag)