NÖTKÖTT FRÅN LIMOUSINKOR MED SOL PÅ MULEN - ett till 100% naturbetesuppvuxet nötkött från den anrika rasen Limousin. De betar hagmarkernas olika gräs och örter och anpassar sig naturligt efter årstidernas växlingar. 

Sol på mulen  Att en ko går och betar gräs ute i solen är självklart åtminstone i barnböckernas bilder på bondgården men det är inte självklart i en vanlig produktion av nötkött. Våra nötdjur får däremot vistas ute året om. De anpassar sig efter säsongen med varierande mängd päls. På sommaren betar de i främst i hagmarker där det inte går att bruka något annat än just gräs. De har naturlig skugga av träd och markens grödor varierar av olika grässorter och örter. Dessa marker skulle inom ett par år växa igen med sly till oigenkännlighet om de inte betade där. De vårdar alltså vårt landskap och håller det öppet. På vintern får de skydd av mobila ligghallar som vi flyttar till den hage där de befinner sig för tillfället. De får äta av sommarens skörd av gräs som konserverats i vita balar och serveras i foderhäckar. Våra djur har haft det bra under hela sitt liv.  

Naturligt kretslopp  Vi människor kan inte äta gräs men vi mår bra av grönsaker. Djur kan äta gräs och mår också bäst av gräsdiet och de förädlar gräset till ett proteinrikt kött och som grädde på moset ger de oss naturligt gödsel så att vi kan odla fina ekologiska grönsaker med högt näringsinnehåll. Utan naturligt gödsel från korna så skulle marken utarmas och vi skulle inte kunna odla ekologiska grönsaker. Vi har en KRAV-certifierad grönsaksodling där vi använder gödslet som näring till odlingarna men också som värmekälla i djupbäddar för att kunna så tidigt på våren.

Bra fett  Nötdjur som får växa snabbt med hjälp av kraftfoder får en hög halt av fettet Omega-6 i köttet, vilket är något som människor skall undvika för att inte få sjukdomar så som hjärtinfarkt, reumatism, allergier, astma och tarmsjukdomar. Våra kvigor har högre halt av det goda fettet, Omega-3, eftersom de får växa långsamt och bara äta gräs. Det är alltså hälsosamt att äta fettet i vårt kött.

Endast det bästa är gott nog  Vi har valt en ras som kallas Limousin. Det är en köttras dvs det går inte att mjölka dem för att få mejerivaror utan de är bäst för att producera kött. Den härstammar från franska höglandet och har varit utsedd som bästa köttdjur redan från 1600-talet och framåt. Under 70-talet kom de första till Sverige och är fortfarande inte så vanlig.



Beställ en låda med ca 10 kg för 299 kr/kg

Allt är packat i vacuumpåsar i lagom konsument-förpackningar. Det är viktigt att köttet får möra i påsen innan infrysning. Det kan det med fördel göras hos oss och att du hämtar köttet då bäst-före-datumet går mot sitt slut men då har vi frusit in köttfärsen åt er. Nötkött borde ha ett bäst-efter-datum istället för före. Nötkött måste få möra och mogna för att bli bra. Däremot kan färs frysas omgående. Köttet hängs endast en vecka hos styckaren och packas sedan för att vacuummöras i minst 3 veckor beroende på bit. Nötkött håller sig lätt i 8-12 månader i en frys utan påverkan. Tina köttet i kallt vatten för bästa resultat. Tar ca 30 min till upp till 2 h om det är en stor stek.  

Du kan också köpa nötkött i  våra gårdsbutiker och välja vilka bitar du vill men till ett högre kilopris. Är du intresserad av hjärta, lever mm så går det bra att beställa


Beställ en låda med ca 10 kg för 299 kr/kg

  • Skivad èntrecôte - gott att steka
  • Grytbitar av ytterlår - bäst till mustiga grytor
  • Stek av fransyska - klassisk söndagsstek eller smakrik råbiff
  • Skivor av innanlår - grilla eller steka som lövbiff
  • Högrev - att koka sedan grilla eller göra till pulled beef
  • Triangelstek/Njurtapp/rostas - grilla eller steka
  • Fjäderbladsbog, benfri - smakrikt kokkött eller pulled beef
  • Flank/Flap Steak - klassiker på grillen eller att steka som biff
  • Nötfärs - köttbullar, pannbiff, köttfärssås mm

Någon variation kan förekomma.