HELT NATURLIG MJÖLK FRÅN GAMLA SVENSKA RASER TAPPAD PÅ GLASFLASKA 

Att dricka mjölk som kommer direkt från kon är något speciellt. Korna går tillsammans med sina kalvar på stora beten och ger en mycket smakrik mjölk. Vi kallar den därför gräsmjölk eftersom det är så ovanligt att kossor bara äter gräs när de används som mjölkko. En vanlig produktionskossa får stora mängder kraftfoder för att producera maximalt med mjölk,  ca 30-50 liter varje dag.  Så gör inte vi. Vi låter dem producera den mer naturliga mängden, 5-10 liter per dag, som vi dessutom låter kalven få dia direkt från mamma-kossan. 

Från gårdens lilla mejeri hittar du olika sorters gammeldags mjölk, mellanmjölk, smör, grädde,  fil och yoghurt, varsamt mjölkat och småskaligt förädlat.

Kvalitét slår kvantitet   De flesta som prövar att dricka mjölk direkt från kon för första gången har svårt att inte le efter klunken. Kanske är det något djupt inom oss som berörs  när vi känner den naturliga smaken. Våra mjölkkor är speciella.  De får leva ett naturligt liv och beta i hagmark och äta BARA gräs och hö samt att vi låter kalven får vara med sin mamma trots att hon mjölkas. 

På Resta finns mjölkkor av olika raser; Fjällnära, Fjällko, Bohuskulla, Jersey, Holstein och Svensk Rödbrokig Boskap. Vår ambition är att bygga upp en mjölkgård där vi kan visa på skillnader - och likheter - mellan olika raser, bevara gamla hotade koraser och att förädla mjölken i ett eget gårdsmejeri. idag blandas mjölken från de olika raserna men vi tappar även upp rasspecifik mjölk på beställning. Jerseykornas mjölk är extra fet, medan Fjällkornas mjölk har en högre proteinkvalitet som lämpar sig bra för ost men även sägs göra gott för magar som är känsliga för laktos när de dricker "köpemjölk" från affären. 

I MEJERIKYLEN HITTAR DU: 

Ekologisk Gammeldags gräsmjölk 5-6 % fett, även kallad helmjölk, 'hel'mjölk med naturlig fetthalt (5-6%), lätt pastöriserad men inte homogeniserad.   

Ekologisk Gräsmjölk  1-2 % fett, fettet i komjölk separerar sig naturligt från mjölken och lägger sig efter ett tag som ett lock. När vi skiljer detta gräddlock från mjölken får vi en mjölk med en naturlig fetthalt på ca 1-2 %. Vi kallar det en naturlig mellanmjölk.

Ekologisk gammaldags filmjölk 5-6 % fett, Lågpastöriserad filmjölk från helmjölk som vi först lågpastoriserar  och sedan tillsätter vi filmjölkskultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. Gott är det också att äta!

Ekologisk yoghurt 1% Lågpastöriserad yoghurt från gräsmjölk  
Först lågpastoriserar vi mjölken och sedan tillsätter vi yoghurtkultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. Gott är det också att äta!

Delikatessyoghurt av helmjölk 5-6% Lågpastöriserad yoghurt från helmjölk  som vi först lågpastorisera och sedan tillsätter vi yoghurtkultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. Gott är det också att äta!

Kärnmjölk (Butter Milk) < 0,5 % fetthalt, Lågpastöriserad kärnmjölk från vassle. Smakar som drickfil, god dryck eller bra att baka med.
Helmjölken separeras till grädde som syras med bakteriekultur från fil och sedan kärnas till smör och vassle.

Syrat Smör, hantverksmässigt kärnad smör på finaste gräsmjölk som separeras till grädde och sedan syras och därefter kärnas och förpackas i klassiskt smörpapper

Grädde, grädden separeras från helmjölken som sedan lågpastöriseras. Den har samma fetthalt som industriell grädde men smakrikare och högre näringstäthet samt att den ger inte en "fet" hinna i munnen. Känns fräsch på något vis. Kanske har det med den annorlunda fettfördelningen mellan Omega-3 och Omega-6 att göra.

Ostkaka,  gjord på 1 liter av vår gräsmjölk och resten ekologiska glutenfria ingredienser, ägg, mandelmjöl, kardemumma och lite socker. Perfekta mellanmålet eller med som en efterätt med sylt och grädde.

Kvarg, färskost och grillost är i experimentfasen och finns i sortimentet då och då. 

Opastöriserad mjölk eller "raw milk" som det heter på engelska. På gården erbjuder vi även opastöriserad helmjölk, som tappas upp direkt från spene via mjölkmaskinen och sen direkt till ditt egna medtagna kärl. En fullständig naturprodukt, med samtliga aromer intakta: en nötig, något gräsigare version av den pastöriserade mjölken (där de flyktigaste aromerna byts ut mot lite rundare och krämigare toner).  Detta beställs dagein innan upphämtning så häller vi upp från dagens mjölk så håller den maximalt 5 dagar. (Läs längst ned på sidan om riskerna med opastöriserad mjölk)

Råmjölk, den första mjölken från däggdjur kallas råmjölk eller kolesterum på medicinspråk. Skall icke blandas ihop med engelskans "raw milk" som betyder opastöriserad mjölk. Se ovan. Den råmjölk vi avser är gul, tjockflytande och mycket näringsrik och kommer från kossan de första dagarna efter kalven fötts.  Vi delar på denna mjölk med kalven och fryser in den på en gång i en låda. Kan tinas och användas till smothies, glass etc. En populär rätt gjord på råmjölk från kor är kalvdans. Den är mycket näringstät och har en fetthalt på >30%



Risker med opastöriserad mjölk Gårdens personal följer minutiösa hygienrutiner för att göra allt som går för att minimera den risk som kan finnas med opastöriserad mjölk. Vi är skyldiga att informera om att det finns risker med mjölk som är opastöriserad och det är om mjölken kommer i kontakt med bakterier som kan spridas med kornas avföring om korna har denna smitta. Känner du dig osäker väljer du den pastöriserade mjölken som hettats upp och sedan kylts och då dör de eventuellt farliga bakterierna. Nedanstående information är hämtad från Livsmedelsverkets hemsida och finns i sin helhet för den som vill veta mer på www.slv.se.

” De största hälsofarorna i opastöriserad mjölk är Salmonella vilken är mycket ovanlig i Sverige. Däremot är det vanligare i Sverige med campylobakter och VTEC som finns i kornas avföring och kan vara en fara om mjölkningen sker på ett ohygieniskt sätt. Det är därför viktigt att mjölken inte kommer i kontakt med djurens avföring och att rutiner för hygienen följs. I sydvästra Sverige är bakterien VTEC är vanlig i nötkreatursbesättningar. Utbrott av Salmonella har inte rapporterats sedan 1995 men en kartläggning på Öland 2009 visar att bakterien regionalt kan förekomma i opastöriserad mjölk."

Vill du beställa opastöriserad mjölk så maila till info@restagard.se. Vi föredrar ett abonnemang där du hämtar ett visst antal liter varje eller varannan vecka mot förskottsbetalning. Men vi löser det som passar dig bäst..