I MEJERIKYLEN HITTAR DU:
Ekologisk Gammeldags gräsmjölk 5-6 % fett, även kallad helmjölk, helmjölk med naturlig fetthalt, lätt pastöriserad men inte homogeniserad. 4
2 kr/ 1 liter + 10 kr i pantEkologisk Gräsmjölk 1-2 % fett, fettet i komjölk separerar sig naturligt från mjölken och lägger sig efter ett tag som ett lock. När vi skiljer detta gräddlock från mjölken får vi en mjölk med en naturlig fetthalt på ca 1-2 %. 35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant
Ekologisk gammaldags filmjölk 5-6 % fett, Filmjölk från helmjölk som vi först pastöriserar och sedan tillsätter vi filmjölkskultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. Gott är det också att äta! 52 kr/ 1 liter + 10 kr i pant
Ekologisk delikatessyoghurt av helmjölk 5-6% Yoghurt från helmjölk med naturlig fetthalt som vi först pastöriserar och sedan tillsätter vi yoghurtkultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. 62 kr/ 1 liter + 10 kr i pant
Ekologisk fettfri delikatessyoghurt ca 0,1% fett Yoghurt från skummjölk som blir kvar när vi skummat av den feta grädden. Den har alla smak och näringsämnen som originalet. Oerhört god och full med energi men inte fett!
Vi har pastöriserat mjölken och sedan tillsätter vi yoghurtkultur så att den är fortsatt levande och gör mycket gott i din mage och tarm. Gott är det också att äta! 35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant
Kärnmjölk (Butter Milk) < 0,5 % fetthalt, Kärnmjölk från smörtillverkning. Smakar som drickfil, god dryck eller bra att baka med.
Helmjölken separeras till grädde som syras med bakteriekultur från fil och sedan kärnas till smör och kärnmjölk. 35 kr/ 0.5 liter
Syrat Smör, hantverksmässigt kärnad smör på finaste gräsmjölk som separeras till grädde och sedan syras och därefter kärnas och förpackas i klassiskt smörpapper. 78 kr/ 125 gram
Grädde, grädden separeras från helmjölken. Den har något högre fetthalt än industriell grädde men betydligt mer smakrik och högre näringstäthet samt att den ger inte en "fet" hinna i munnen. Känns fräsch på något vis. Kanske har det med den annorlunda fettfördelningen mellan Omega-3 och Omega-6 att göra? 48 kr/ 2.5 dl
Kvarg, färskost och grillost är i experimentfasen och finns i sortimentet då och då.
Opastöriserad mjölk eller "raw milk" som det heter på engelska. På gården erbjuder vi även opastöriserad helmjölk, som tappas upp direkt från spene via mjölkmaskinen och sen direkt till ditt egna medtagna kärl. En fullständig naturprodukt, med samtliga aromer intakta: en nötig, något gräsigare version av den pastöriserade mjölken (där de flyktigaste aromerna byts ut mot lite rundare och krämigare toner). Detta beställs dagen innan upphämtning så häller vi upp från dagens mjölk så håller den maximalt 5 dagar. (Läs längst ned på sidan om riskerna med opastöriserad mjölk) 40 kr/ 1 liter
Råmjölk, den första mjölken från däggdjur kallas råmjölk eller kolostrum på medicinspråk. Skall icke blandas ihop med engelskans "raw milk" som betyder opastöriserad mjölk. Se ovan. Den råmjölk vi avser är gul, tjockflytande och mycket näringsrik och kommer från kossan de första dagarna efter kalven fötts. Vi delar på denna mjölk med kalven om vi anser att den är pigg nog, och fryser in den på en gång i en låda. Kan tinas och användas till smoothies, glass etc. En populär rätt gjord på råmjölk från kor är kalvdans. Den är mycket näringstät och har en fetthalt på >30%. Råmjölk är inget vi har i vårt ordinarie sortiment utan vi får cirka 50 liter per år och därav behöver man komma in med en förfrågan om vi har det just nu.
66 kr/ 300 ml
PANT OM 10 KR får du tillbaka PÅ 1 LITER SAMT 0.5 LITER FLASKOR, detta förutsatt att flaskan är fri från etiketter och diskat invändigt och utvändigt. Vi kan inte betala ut pengar mot panten utan vi gör avdrag på nytt köp.