100% NATURBETESUPPFÖTT LAMM- & FÅRKÖTT - Djurens betande håller vårt landskap öppet, och ger ett välsmakande och mört kött. Visste ni att lamm tar smak av det foder de äter? Vårt lamm- och fårkött smakar naturbete; svenskt sommarängsgräs, säsongens örter och ekolgiskt ensilage. 

Naturligt liv  På Resta gård lever fåren ett naturligt liv året runt, långt ifrån storskalig konventionell lammproduktion. Vår fårproduktion är helt ekologisk och dessutom KRAV-märkt. Djurens betande håller landskapet öppet. Våra djur har haft det bra under hela sitt liv. De har kunnat vistas ute, ungarna har fått vara med sina mammor och fått riktig mjölk och de har fått fri tillgång till mat som de mår bra av. Utevistelsen börjar så snart det finns gräs på våra beten och de får gå ute tills det blir snö eller att de själva visar att de hellre vill vara inne. Lammen har naturlig lek även inne där de har möjlighet att hoppa runt och leka med varandra.  

Gräs är gott för alla

Enligt KRAVs regler ska djuren beta så mycket färskt gräs de vill under säsong. Lammköttet är mer mört, välsmakande och nyttigt på grund av det ekologiska foder de äter. Gräs att äta är det bästa för får och lamm. På vintern får de hö, dvs torkat gräs från vår gård som deras magar mår bra av. Vi ger dem inte kraftfoder för att de skall växa så fort som möjligt. Det låter kanske som en självklarhet att de skall äta gräs men i konventionell djurhållning matas djuren oftast rikligt med kraftfoder för att de ska nå slaktvikt så snabbt som möjligt. Så gör inte vi. Vi människor kan inte äta gräs men djur kan göra det och mår också bäst av gräsdiet och de förädlar det till kött och som grädde på moset ger de oss ekologiskt gödsel så att vi kan odla fina ekologiska grönsaker med högt näringsinnehåll. Lamm som får växa snabbt med hjälp av till exempel sojaproteiner får en hög halt av fettet Omega-6 i köttet, vilket är något som människor skall undvika för att inte få sjukdomar så som hjärtinfarkt, reumatism, allergier, astma och tarmsjukdomar.

Våra lamm har högre halt av det goda fettet, Omega-3, eftersom de får växa långsamt och bara äta gräs.  Det är alltså hälsosamt att äta fettet i vårt kött. Ät kött med gott samvete -  ett ekologiskt och etiskt rätt kött och det känns i varje tugga.

Resta standardstyckning ca 13-20 kg

 • Nätade stekar utan ben                                 ca   2,5-3,0 kg       
 • Racks med skalade ben                                           0,7 kg           
 • Skivade kotletter av sadeln               1,5 kg           
 • Benfri entrecôte och rostbiff               3 kg           
 • Grytbitar av bogkött (500g/st)             3 kg 
 • Färs av bringa, hals och nacke (500g/st) 3-4 kg             
 • Lammlägg med ben                               1 kg            
 • Benfri lammrostbiff                                 1 kg                                               Alla kiloangivelser på styckdetaljerna är cirka vikter.

Restas påsklåda   (beställning  jan - mars)

 • Nätad lammstek utan ben                       1 kg
 • Skivade lammkotletter                          0,7 kg    
 • Skivade fläskkotletter                                1 kg      
 • Färs av lamm                                                   1 kg
 • Färs av nöt                                                        1 kg
 • Färs av gris                                                       1 kg
 • Prinskorv                                                          1 kg
 • Stek av gräsätande nöt                          1,5 kg

Då du köper ett helt lamm kostar Restastyckning 239 kr/kg. 

Du kan ange en maxvikt så väljer vi ett lagom stort, halvt lamm går också bra att beställa och kostar 269 kr/kg.  Om du vill ha en specialstyckning där du helt själv väljer styckning så kostar det 220 kr/kg (slaktvikt). Alla våra köttdetaljer är vakuumförpackade och märkta med detaljnamn och vikt.

Du kan också köpa lammkött i våra gårdsbutiker och välja vilka bitar du vill men till ett högre kilopris beroende på bit. Är du intresserad av hjärta eller lever så går det bra att beställa, de kostar 50 kr/kg.

Påsklåda under våren – blandad för rätter till påskbord och vårens tidiga grillkvällar

Vi har en påsklåda som kan hämtas till påskhelgen eller helgen innan, ange på beställningen när du hämtar den (kan efter överenskommelse hämtas även skärtorsdagen). Påsklådan innehåller 10 kg kött av lamm, nöt och gris och våra klassiska prinskorvar som har blivit en självklarhet på högtidsfesterna). Priset på påsklådan är mycket fördelaktigt, 2 500 kr/låda.

Stycka själv? 

Vi kan erbjuda ett helt ostyckade lamm som du kan grilla hel eller stycka själv i lämpliga grilldetaljer. De väger ca 20-25 kg i slaktvikt (utan huvud, inälvor och skinn)  och det blir ca 13-20 kg rent kött.  De kan inte delas av oss utan säljs bara hela. Ett sådant lamm säljs för 180 kr/kg (slaktvikt).

Lammskinn ger värme på vintern  

Skinnen finns i olika färger, både tvättbara och de som lämpliga i möbler, i barnvagnar eller som mattskinn. Skinnen kostar mellan 1500 och 2500 kr/st beroende på storlek, garvning och utseende. Vi tar även tillvara på ullen och använder den för ogräsbekämpning i vår KRAV-grönsaksodling och gör fina ulltvålar.

Vill du beställa, skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss