Jullåda

Naturligt liv

I år har vi möjlighet att slakta 45 grisar till jul. Det är grisar som har fötts och vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan har ett eget hus ute eller box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små i ett par veckor för att sen flytta ut. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det brukar ta 4 månader och skall då jämföras med 1 månad som är lagstadgat. De får de första månaderna vara i en träningshage med sin mamma där de får lära sig att vara ute och att staket är något man skall backa för och inte springa igenom. Det hjälper oss sen när de skall vara ute på stora åkrar så att de håller sig där och inte blir en fara för andra. På åkrarna hjälper de oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. Ett grisliv på Resta innebär också att de fått obegränsat med gräs eller hö. De får också KRAV-certifierat spannmålsfoder för att bli mätta. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De alla föddes under mitten av 2016 och är minst dubbelt så gamla som andra storproduktionsgrisar. Våra grisar växer mycket långsammare när de lever på det här sättet men köttet blir desto smakrikare.

Även bättre för Dig

Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss i naturlig takt så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som göds för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar.  Du kan alltså äta vårt fett på grisköttet och njuta av det. Självklart rimmar vi den med nitritfritt salt

Granen står så grön och grann i skogen

Som en extra rolig upplevelse erbjuder vi möjligheten att få gå ut och hugga en egen gran på våra marker. Kom till gårdsbutiken så får du en låna en såg och ta dig till anvisad plats där du själv väljer en gran och sågar ner den. Kanske Piff och Puff gör dig sällskap ute i skogen? Den kommer garanterat vara färskare än de du kan köpa på stan, mer unik och framförallt har du valt och fällt den själv. Detta ingår i jullådan och du betalar inget extra för detta.

Julskinkan mitt på bordet

Låt julskinkan i år få en central plats på ert julbord, något ni kan glädja er åt så som man gjorde förr. Ät den med gott samvete både för att den är bra för dig,  naturen och miljön och att djuret levt ett bra liv. Det är ett moraliskt rätt och riktigt kött och det känns i varje tugga. Köttet får en helt annorlunda färg och smak med en förnimmelse av hur fläsk smakade förr. Skinkan har vi rimmat åt dig med nitritfritt salt men koka eller baka den får du göra själv.  Det gör att den är naturligt grå inte rosa som när den har tillsatser.

Innehåll i jullådan 2017                                                                               Extra tillval  (reservation för slutförsäljning)

En nätad benfri julskinka                              2,5 - 3 kg                              Helmjölk

Revbenspjäll                                                                   1 kg                               Yoghurt      

Fläskfärs, använd till köttbullarna                     2 kg                               Fil

Grytbitar                                                                           2 kg                              Grädde

Handgjord prinskorv                                              1,6 kg                              Smör

Kotletter med kappa                                                   2 kg                             Senap

Restas rimmade sidfläsk                               0,8 – 1 kg                             Julgodis

Handplockad potatis till julbordet                      3 kg                            Kransar / tall och granruskor

Grönkål till dekoration eller nyttigt snacks                                       Julkärvar av havre

Recept                                                                                                                     Julbröd

Upplevelsen att hugga en julgran                                                            Grisfötter

 

Vi har ett begränsat antal lådor så de behöver bokas. Lådan kostar 2500 kr (leverans ingår ej) och innehåller ca 12 kg kött enligt ovan samt att du får ett presentkort på julgranshuggningen på köpet (ordinarie pris 3715 kr). Det kan förekomma någon variation på vikterna på köttet men det är alltid minst 12 kg och någon detalj kan vi ha fryst i väntan på din leverans men har då 5 dagars hållbarhet som upptinad vara. Vid beställningstillfället måste du ange hämtningshelg på bondgården, 9-10/12 eller 16-17/12 eller slutligen fredag - lördag 22-23/12. På julafton håller vi stängt i år.  

Beställ en låda direkt av oss – skicka e-post  info@restagard.se - frågor, ring 072 22 11 301 alternativt få den hemkörd i Stockholmsområdet sista veckan innan jul via beställning från Minfarm.se , priset är då 3 125 kr

Bara julskinka? – Vi har rimmade julskinkor av bakdel färdiga nu som kan köpas direkt i gårdsbutiken nu men om ni skall beställa julskinkor som skall hämtas precis innan jul så prioriterar vi jullådorna först. Bakdelsskinkorna är ju lite stora för de små hushållen och då rekommenderar vi julskinka gjord på rimmad frambog (27 kr/hg och brukar vara ca 1,5 - 2 kg).   Det som skiljer en julskinka gjord på bakdel mot en bogskinka är utseendet på en skiva att det ser ut som ett "peace-märke" och inte en hel muskel eftersom benet är utskuret. Du har heller inte svål på en bogskinka men inget på smaken, snarare att den smakar MER.

Ett avstressningstips är att inte vänta inte till sista stund innan julafton utan ät av julmaten under hela december så kan du njuta längre och din mage kommer må bättre. Var sak på julbordet förtjänar en egen måltid med så här fina råvaror.  

Under december kommer vi ha extra julmys med tomtar på loftet på bondgården och extra juliga gottigheter i caféet, även för glutenallergiker och sockerfria alternativ. Så det är värt en resa ut till oss. Mer julstämning är här på landet går inte att få. Välkomna!