Resta gård - en god jul är bland annat, god mat!

Naturligt liv

I år har vi möjlighet att slakta endast 24 stora grisar till jul. Detta är inte vilka grisar som helst, utan det är grisar som har fötts och vuxit upp på vår gård där vi strävat efter att ge dem ett så naturligt liv som det i fångenskap är möjligt. 

Suggan har ett eget hus ute eller en box inne i stallet där hon lugnt kan boa med mycket halm och föda och ta hand om sina små. När kultingarna är ca 3 veckor gamla får de komma ut med sin mamma och stannar hos henne hela diperioden, ca 3-4 månader. De får dessa första månader vara i en träningshage där de får lära sig att vara ute, börja böka i jorden, äta gräs och rötter samt lära sig att det inte är trevligt att nosa för mycket på eltråden i stängslet.

När de själva valt att sluta dia och kan klara sig själva kan de även separeras från suggan utan bekymmer. De avvanda grisarna bor sedan utomhus hela livet tillsammans med syskonskaran, på åkrar eller i beteshagar där de äter gräs, rötter och mask som kompletteras med krossat spannmål från gården som givetvis också är obesprutat och KRAV-certifierat.

På åkrarna hjälper de oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrik gröda till nästa års skörd. Under vintern har de alltid obegränsad tillgång till ensilage eller hö. Ett grisliv på Resta innebär att man gosat sig i halmen i vårsolen, badat i stora dypölar de varmaste sommardagarna och glatt sig åt leran vid höstens hällregn och värmt sig i halmade hus på vintern.

Grisarna i årets jullådor är födda förra hösten 2021 och är vid slakt minst dubbelt så gamla som en ”vanlig” industrigris du hittar i butikshyllan. Våra grisar stressas inte för snabb tillväxt, utan får växa i sin egen takt och röra sig fritt vilket ger mer karaktär och smak till köttet. När tiden så är inne för grisarna att åka till slakt reser det tillsammans med andra grisar de känner i vår egen transport från gården och körs av samma människor som tagit hand om dem här hos oss. Allt för att de skall vara så trygga och bekväma som möjligt.

Slakten görs på ett litet slakteri med genuina traditionella metoder. Ingen gris från vår gård bedövas genom gasning med koldioxid innan avlivning. Gasning är djuretiskt omdiskuterat men tyvärr är den metod som används i de större slakterierna idag.  

Även bättre för Dig

Eftersom grisarna får växa långsamt i sin naturliga takt, tugga gräs och lapa solljus så får de en högre halt av den goda fettsyran Omega-3. De flesta slaktdjur idag som göds med kraftfoder för tillväxt ger ett kött med höga halter Omega-6. Balansen mellan de två fettsyrorna är väldigt viktig i människokroppen och de flesta får i sig en allt för hög andel av Omega-6 på grund av djurfodret, vilket har visat sig leda till inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Alla våra charkuterier är alltid nitritfria och saltas med vanligt borssalt och kan därför få en något mer köttig färg än den rosa skinkan som du hittar från industriella charkproduktionen. 

Granen står så grön och grann i skogen

Som en extra rolig upplevelse erbjuder vi möjligheten att få gå ut och hugga en egen gran på våra marker. Kom till gårdsbutiken så får du en låna en såg och ta dig till anvisad plats där du själv väljer en gran och sågar ner den. Kanske Piff och Puff gör dig sällskap ute i skogen? Den kommer garanterat vara färskare än de du kan köpa på stan, mer unik och framförallt har du valt och fällt den själv. Detta ingår i jullådan och du betalar inget extra för detta, annars kostar detta 350 kr.

Julskinkan mitt på bordet

Låt julskinkan i år få en central plats på ert julbord, något ni kan glädja er åt så som man gjorde förr. Ät den med gott samvete både för att den är bra för dig,  naturen och miljön och att djuret levt ett bra liv. Det är ett moraliskt rätt och riktigt kött och det känns i varje tugga. Köttet får en helt annorlunda färg och smak med en förnimmelse av hur fläsk smakade förr. Skinkan har vi rimmat åt dig med nitritfritt salt vilket gör att den är naturligt grå inte rosa som när den har tillsatser.  Vi säljer även helt färdiga skinkor.


                                                              

Beställ så här:

Alternativ 1 Fyll i en beställningsblankett i gårdsbutiken och lämna i kassan med dina uppgifter.

Alternativ 2 Skicka e-post  info@restagard.se  Uppge namn, telefonnummer och vilken helg du önskar hämta din beställning i vår gårdsbutik i Örsundsbro. Utlämning sker lördag och söndag kl 11-16 andra, tredje och fjärde advent.

Alternativ 3  Det finns möjlighet att få din beställning till REKO ringarna i Uppsala, Stockholm Sollentuna, Liljeholmen och Kungsholmen bl a.  Ange detta i ditt mail till oss om du vill ha den utlämnad på någon av dessa så återkommer vi med vilket datum och tid.

Ett avstressningstips är att inte vänta inte till sista stund innan julafton utan ät av julmaten under hela december så kan du njuta längre och din mage kommer må bättre. Var sak på julbordet förtjänar en egen måltid med så här fina råvaror. 

Julmarknad 17 december 11-17

Klappa djur i ett julpyntat stall med alla bondgårddjur. Hälsa på tomten och provsitta stora traktorn. Käpphästbana på paddocken och massor med god mat som kan avnjutas direkt eller tas med hem. Vi har jultallrik från vår Foodtruck, vi har mathantverks julbordsmat till ditt egna julbord. Alla köttråvaror är från gårdens djur. Vi kommer också ha egna sillinläggningar och förädlad ekologisk lax. Gårdsbutiken är öppen som vanligt med café och alla våra vanliga varor och massa julklappstips. Evenemanget och marnaden är på stallplanen mellan den gamla stenbyggnaden som kallas Klostret och stallet. Resta gård bjuder in till en jultillställning som glädjer stora och små tillsammans med våra samarbetspartners som säljer julklappar.

Välkomna sista lördagen innan julafton, den 4:e advent, 17 december 11-17