Vad kan du stycka fram ut en halva gris:

Två stora skinkor (3,5 kg/st) med svål, lägg dem i frysen och kom till oss med den i början av december så hjälper vi dig att rimma den och vacumpacka den så den blir färdig lagom till jul eller gör en skinkstek i ugnen stoppad med katrinplommon och vitlök och god gräddsås till. 

Tjocka och tunna revbensjäll, (3 kg) Koka dem först i 1,5 h och bränn på dem i ugnen så de får en yta, servera med en glaze som du söker upp på nätet. Ha många servetter på bordet eller tillåt fingrarna i munnen för en gång skull. 

Sidfläsk med svål (6 kg) Baka i ugnen på låg värme i bit med massor med salt på, eller rimma den och använd som bacon eller stek i tjocka skivor med raggmunk eller klassisk löksås och potatis. Behåll den hel och knyt ihop den i en rulle med massor av kryddor och gojja i och skiva snyggt – då blir det fest! När du långbakar så smälter fettet och hamnar i ugnsformen, häll inte bort det! Det vita fettet kan du hälla upp på burk och steka i, bättre finns inte. Skyn har du som grund i en sås. Eller bara ös på den rätt du just tillagat. 

Underbar fläskfile (1,5 kg) Behöver ingen mer presentation än att du kommer inte ha smakat på någon bättre tidigare. 

Ytterfilé eller fläskhare som den också kallas eller skiva fläskkotletter (5 kg). Här finns det flera valmöjligheter och du behöver inte bara välja en variant för kotlettraden är lång på en gris. Ta hjälp av Scans sida på nätet scan.se/kottguiden/gris/kotlettrad för att få idéer. Var inte rädd att spara fettet och svålen. Våra grisar har gott fett i dubbel bemärkelse, smakar bra men är också nyttigt, innehåller Omega-3 istället för Omega-6. 

Fläsklägg (3 kg) – 2 rejäla bitar som du långkokar i saltat vatten till köttet faller av benen, kanske den godaste rätt jag vet, med senap, rotmos eller potatismos såklart. Buljongen som du får måste du spara, koka ner i koncentrat eller gör kålsoppa eller drick till frukost eller mellanmål. 

Karré (3 kg) – visste du att vår karré blev utsedd tidigare i år av Grytthyttans avgångselever till den bästa av alla utegrisgårdar de hade hittat i Sverige. Som en van gormand sa vid mitt middagsbord – Det var den godaste entrecote jag har ätit! Ehhh, det är karré! fick jag upplysa om. Skiva, grilla eller stek, eller gör hel eller koka och gör pulled pork. Vad du än gör så kommer det bli gott. 

Av bogen  (4 kg) kan du enkelt göra grytbitar av, för den vane kan man göra urbenad stek eller detaljer som Pingvinklubba eller Picnicbog eller skiva tunna skivor och panera och stek snitzlar med citronskiva, anjovis och lite kapris, haha, tungan kommer att skratta! 

Samt en massa spill som du kan göra färs av eller wokbitar av (5kg) 

Om du särskilt vill så får du med huvudet också och där har du två trendiga fina kinder med massor med kött eller gör sylta på denna eller ballaste juldekorationen. 

Ca 35 kg kött sammanlagt. Vikten på styckdetaljerna kan skilja något och är en uppskattning och är lite beroende hur man styckar.

 

Vad behöver du för att klara av detta. 

Köp en bra ny såg på Jula för 99 kr som du bara använder för kött och ben Ex Bahco eller en köttsåg för 149 kr. Köp en slaktsats från EKA på Jula för 699 kr -  nu har du detta för evigheter. Jag kommer köpa in ett antal av dessa som du kan köpa direkt av oss. 

Hur stor plats detta tag i frysen är lite beroende på om du sparar med ben eller ej i din styckning men om du inte gör det i för all stor utsträckning så räcker två lådor i en vanlig frys. Eller har du plats så kan du köpa en till frys så har du till allt möjligt mer. Att äta mat som varit fryst är verkligen framtiden och varför inte äta smart redan nu.

Det tar ju mindre plats att frysa då du lägger i det som kylt. Tänk på att det tar mer plats om du flyttar runt bland de frysta bitarna så lägg i det smart så att du lägger de detaljer överst som du vill äta av först etc. 

 

Säkerhet vid hemmastyckning

 Köttkännaren Håkan Fällman lämnar ut dessa goda råd.

Starta aldrig styckningen förrän du läst säkerhetstexten nedan.

Har du styckat djur 99 gånger tidigare? – Läs detta ännu mer noggrant: 

·  Det kan hända dig: det hände mig så det kan absolut hända dig. Nummer ett är alltså att inse att en olycka faktiskt kan inträffa. Starta inte styckningen förrän du klargjort detta för dig själv. Att du har vana betyder inte att risken minskar.

·  Fokus på arbetet. Att stycka ett djur kräver fokus, det är vassa verktyg du använder och livsfarliga om de används på ett felaktigt eller slarvigt sätt. Ta en paus ibland för att säkra koncentrationen.

·  Du har kontrollerat att du har ett komplett Första förband hemma.

·  Du har skyddskläder på. Bestående av ett riktigt styckningsförkläde i rätt storlek och material som skyddar mage och genitalier. Även styckningshandskar som skyddar mot skärskador och mot kyla.

·  Gott om tid. Du har avsatt tillräckligt med tid för styckningen och du har inte bråttom och du är inte stressad över något. – eller hur!?

·  Bra belysning gör arbetet säkrare och resultatet bättre.

·   Arbetshöjd, se till att ha ett stadigt och ändamålsenligt arbetsbord i rätt höjd så blir hela hanteringen säkrare.

·  Rumstemperatur. Motoriken är sämre om du är nerkyld och ökar risken för att du slinter.

·  Ändamålsenliga verktyg, slipade knivar, rätt utformade. En slö kniv kan vara livsfarlig, den slinter lättare när arbetsmaterialet (kött, fett, senor, brosk, hud och ben) är halt, hårt, mjukt, fast, löst, klibbigt om vartannat. En vass kniv är en grundförutsättning.