GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra grisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar men eftersom vi ger dem frukt, grönsaker och bröd som inte är ekologisk så kan vi inte certifiera dem. I övrigt äter de ekologisk föda, både den inköpta och den som produceras på gården.  

  Under hösten så kommer vi att slakta alla våra treraskorsningar eller rättare sagt fyr-raskorsningar eftersom deras far är en Linderödsgalt. Vi kommer från 2018 bara kommer att ha Linderödssvin då vi kommer ta ett aktivt ansvar för att rasen avlas vidare på rätt sätt och då tillåts ingen blandning av grisraser på en och samma gård. Vi blir en unik certifierad KRAV-Linderödsgård.

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. Ett grisliv på Resta innebär också att de fått äta riktig mat. De får äta gräs, bröd och grönsaker, hushållsrester utöver grisfoder. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. Vi har både Linderödssvin och vanlig treraskorsning.

Även bättre för Dig Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss utan att snabbt gödas med kraftfoder så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som får tillskott av proteiner, för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Du kan alltså äta och njuta av det fett som finns i vårt kött.

Fakta om Restagrisen

  • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
  • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
  • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
  • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
  • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 v
  • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
  • Äter stora mängder frukt, grönt och bröd.
  • Egen transport som de känner igen till slakteri ca 1 h resväg från Resta Gård.

HÖSTENS ERBJUDANDE:

Vi kan ge ett unikt erbjudande att köpa en halv julegris för ynka 50/kr kg (normalpris 180 kr/kg). 

Vi kommer inte kunna erbjuda några färdiga jullådor i år men däremot erbjuder vi dig för samma pris, en halv julgris!

För 2500 kr så får du en halva gris (delad i två så att de går att bära) som du själv gör din julmat och höstens alla måltider av. Vi kommer under hösten och vintern förse dig med massor av recept dessutom.

Varje halva väger ca 50 kg med ben och då får du själv (eller ta hjälp) stycka den. Vi kommer och skaffa massa hjälpmedel och lättillgänglig information och kunskap om hur du gör.  Är du redo för nästa steg? Det bästa från förr – alla kunde stycka!

Vad kan du stycka fram ut en halva gris?  Klicka här!

Leverans/hämtning på gården eller enligt annan överenskommelse. Skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss