GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra grisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar men eftersom vi ger dem frukt, grönsaker och bröd som inte är ekologisk så kan vi inte certifiera dem. I övrigt äter de ekologisk föda, både den inköpta och den som produceras på gården.  

  Under hösten så kommer vi att slakta alla våra treraskorsningar eller rättare sagt fyr-raskorsningar eftersom deras far är en Linderödsgalt. Vi kommer från 2018 bara kommer att ha Linderödssvin då vi kommer ta ett aktivt ansvar för att rasen avlas vidare på rätt sätt och då tillåts ingen blandning av grisraser på en och samma gård. Vi blir en unik certifierad KRAV-Linderödsgård.

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. Ett grisliv på Resta innebär också att de fått äta riktig mat. De får äta gräs, bröd och grönsaker, hushållsrester utöver grisfoder. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. Vi har både Linderödssvin och vanlig treraskorsning.

Även bättre för Dig Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss utan att snabbt gödas med kraftfoder så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som får tillskott av proteiner, för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Du kan alltså äta och njuta av det fett som finns i vårt kött.

Fakta om Restagrisen

 • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
 • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
 • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
 • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
 • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 v
 • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
 • Äter stora mängder frukt, grönt och bröd.
 • Egen transport som de känner igen till slakteri ca 1 h resväg från Resta Gård.


JULENS ERBJUDANDE

Vi har ett begränsat antal grisar som kan slaktas så jullådor behöver bokas. Lådan kostar 2900 kr (ordinarie pris 4080 kr + en rabattcheck på 500 kr). Det kan förekomma någon variation på vikterna på köttet men det är alltid minst 12 kg och har mellan 6-9 månaders hållbarhet och 3-5 dagars hållbarhet som upptinad.  I år innehåller den även nötkött.

Jullådan 2018                                       

 • En nätad rimmad benfri julskinka utan nitrit 2,5-3,5 kg
 • Tjocka och tunna revbenspjäll 2 kg
 • Handgjord prinskorv  utan tillsatser och nitrit 1,5-2 kg
 • Fläskfärs 1 kg
 • Nötfärs 1 kg (NYHET)
 • Rackskotletter med kappa§
 • Nötstek 1 kg  (NYHET)
 • Fläskytterfile (NYHET)
 • En gran
 • Ett 500 kr billigare lammskinn

Som alltid får du med recept  och möjlighet att hugga din egna gran på anvisad plats i Restas skogar. Du får även med en rabattcheck på 500 kr som du kan använda när du  köper ett lammskinn i gårdsbutiken.                 

Så här kan du beställa lådorna

Beställ  direkt av oss – skicka e-post  info@restagard.seVid beställningstillfället måste du ange hämtningshelg på bondgården. 

Under december kommer vi ha extra julmys med tomtar på loftet på bondgården och extra juliga gottigheter i caféet så det är värt en resa ut till oss.

Beställ via Tjänsten 'min farm'  och få den hemkörd i Stockholmsområdet sista veckan innan jul via beställning från Minfarm.se (se deras priser på hemsida) 

Beställ den via Saltsjöbadens scoutkår och få den levererad hem i deras närområde. Del av pengarna kommer gå till deltagande i Jamboree i USA nästa år, vilket är ett världsmöte med scouter från hela världen med 50.000 deltagare.

Bara julskinka? – endast beställning på julskinka gjord på rimmad frambog (27 kr/hg och brukar vara ca 1,5 - 2 kg) kommer vara möjlig fram till 18 december, före dess prioriteras jullådorna med klassisk ”bakdelsskinka” - skicka e-post  info@restagard.se - frågor, ring 072 22 11 301 

Ett avstressningstips är att inte vänta inte till sista stund innan julafton utan ät av julmaten under hela december så kan du njuta längre och din mage kommer må bättre. Var sak på julbordet förtjänar en egen måltid med så här fina råvaror.  


Vid frågor ring Anna 072 2211301 eller Malin 070-376 96 77 eller skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss