GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra grisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar men eftersom vi ger dem frukt, grönsaker och bröd som inte är ekologisk så kan vi inte certifiera dem. I övrigt äter de ekologisk föda, både den inköpta och den som produceras på gården.

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. Ett grisliv på Resta innebär också att de fått äta riktig mat. De får äta gräs, bröd och grönsaker, hushållsrester utöver grisfoder. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. Vi har både Linderödssvin och vanlig treraskorsning.

Även bättre för Dig Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss utan att snabbt gödas med kraftfoder så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som får tillskott av proteiner, för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Du kan alltså äta och njuta av det fett som finns i vårt kött.

Fakta om Restagrisen

  • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
  • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
  • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
  • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
  • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 v
  • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
  • Äter stora mängder frukt, grönt och bröd.
  • Egen transport som de känner igen till slakteri ca 1 h resväg från Resta Gård.


Vårt kött hittar du bara i våra butiker eller med hemkörning via minfarm.se eller alternativt beställ en halv gris och hämta på gården  Vi har ett begränsat antal grisar som slaktas varje år så de behöver bokas. En halv gris kostar 225 kr/kg och blir ungefär 25 kg styckat kött, en del detaljer är då med ben. Du kan själv bestämma styckningen och om du inte vill ha den styckad alls så kostar den 180 kr/kg. Alla bitar kommer snyggt packat i vaccumpåsar. Vill du ha hjälp med val av styckning så säg bara till.

Andra delikatesser från grisen som du kan beställa är grishuvud, öron, svans, grisfötter, hjärta och lever. Överraska och gör egen leverpastej, enkelt och jättegott, recept kan du få av oss.

SOMMARERBJUDANDE!

Nu är våra korsningar villdsvins/tamgrisar redo för grillen eller att bli din mest effektiva trädgårdsmästare.  Om du vill ha dem till grillen så levereras de i halvor till ett pris av 1100 kr/en halva eller 1800 för 2 halvor dvs en hel gris. Varje halva väger ca 30 kg med ben och är ca 18-20 kg kött. Du får själv stycka den i färdiga grillbitar men går enkelt med en vanlig såg och en vass kniv. 

Om du vill ha levande grisar så behöver du köpa två så att de har sällskap av varandra annars kommer de inte vilja vara kvar i ditt hägn. De är väl intränade på att vara innanför elstaket och det bygger du bäst med ståltråd och ett litet elaggregat som går att köpa på granngården. Om du inte haft grisar förut så behöver du fylla i ett papper hos Jordbruksverket och ansöka om ett sk SE-nummer och anmäla att du har gris. Det går bra för de allra flesta som har tillgång till en tomt. När du tycker att de är färdiga med din ogräsrensning flyttar du dem till ett nytt ställe eller lämnar in dem för slakt. 2 st levande grisar köper du för 2200 kr 

Skillnaden mellan en helt vanlig tamgris och som denna, en blandning mellan tamgris och vildsvin, är att de ser annorlunda ut i formen. Vildsvinet är smalare och toppigare över huvudet och kroppen och har mer och längre hår. Det är ett gott kött och hur mycket fett den får beror ju på hur mycket trädgårdsavfall och matrester den får. Jag rekommenderar också att du matar dem med sk torrfoder som finns att köpa på säck på ec Granngården. 

Våra grisar är uppväxta i stora hägn och är musklade och tränade för att vara ute . De har vuxit upp på bröd, grönsaker, gräs och ekologiskt kraftfoder.

Leverans/hämtning på gården