GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra grisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar men eftersom vi ger dem frukt, grönsaker och bröd som inte är ekologisk så kan vi inte certifiera dem. I övrigt äter de ekologisk föda, både den inköpta och den som produceras på gården.  

  Under hösten så kommer vi att slakta alla våra treraskorsningar eller rättare sagt fyr-raskorsningar eftersom deras far är en Linderödsgalt. Vi kommer från 2018 bara kommer att ha Linderödssvin då vi kommer ta ett aktivt ansvar för att rasen avlas vidare på rätt sätt och då tillåts ingen blandning av grisraser på en och samma gård. Vi blir en unik certifierad KRAV-Linderödsgård.

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. Ett grisliv på Resta innebär också att de fått äta riktig mat. De får äta gräs, bröd och grönsaker, hushållsrester utöver grisfoder. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. Vi har både Linderödssvin och vanlig treraskorsning.

Även bättre för Dig Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss utan att snabbt gödas med kraftfoder så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som får tillskott av proteiner, för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Du kan alltså äta och njuta av det fett som finns i vårt kött.

Fakta om Restagrisen

  • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
  • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
  • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
  • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
  • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 v
  • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
  • Äter stora mängder frukt, grönt och bröd.
  • Egen transport som de känner igen till slakteri ca 1 h resväg från Resta Gård.


JULENS ERBJUDANDE:

Vi lyckades få till det så vi kan leverera jullådor även i år 2017

Vill du ha en PDF för fullständig information så hittar du den längst ner

Innehåll i jullådan 2017                                        

En nätad benfri julskinka                       2,5 - 3 kg                   Revbenspjäll                                                          1 kg              

Fläskfärs, använd till köttbullarna               2 kg                  Grytbitar                                                                2 kg           

Handgjord prinskorv                                       1,6 kg                     Kotletter med kappa                                       2 kg         

Restas rimmade sidfläsk                       0,8 – 1 kg                          Handplockad potatis till julbordet          3 kg   

Grönkål till dekoration eller nyttigt snacks         Recept           Upplevelsen att hugga en julgran                      

Vi har ett begränsat antal lådor så de behöver bokas. Lådan kostar 2500 kr (leverans ingår ej) och innehåller ca 12 kg kött enligt ovan samt att du får ett presentkort på julgranshuggningen på köpet (ordinarie pris 3715 kr). Det kan förekomma någon variation på vikterna på köttet men det är alltid minst 12 kg och någon detalj kan vi ha fryst i väntan på din leverans men har då 5 dagars hållbarhet som upptinad vara. Vid beställningstillfället måste du ange hämtningshelg på bondgården, 9-10/12 eller 16-17/12 eller slutligen fredag - lördag 22-23/12. På julafton håller vi stängt i år.  

Beställ en låda direkt av oss – skicka e-post  info@restagard.se - frågor, ring 072 22 11 301 alternativt få den hemkörd i Stockholmsområdet sista veckan innan jul via beställning från Minfarm.se (se deras priser på hemsida) 

Bara julskinka? – endast beställning på julskinka gjord på rimmad frambog (27 kr/hg och brukar vara ca 1,5 - 2 kg) kommer vara möjlig fram till 18 december, före dess prioriteras jullådorna med klassisk ”bakdelsskinka” - skicka e-post  info@restagard.se - frågor, ring 072 22 11 301 

Ett avstressningstips är att inte vänta inte till sista stund innan julafton utan ät av julmaten under hela december så kan du njuta längre och din mage kommer må bättre. Var sak på julbordet förtjänar en egen måltid med så här fina råvaror.  

Under december kommer vi ha extra julmys med tomtar på loftet på bondgården och extra juliga gottigheter i caféet, även för glutenallergiker och sockerfria alternativ. Så det är värt en resa ut till oss. Mer julstämning är här på landet går inte att få. Välkomna!

Skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss